7. MEĐUNARODNA NAUČNO-STRUČNA KONFERENCIJA “5. JUNI – SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA”

Biotehnički fakultet Univerziteta u Bihaću u suradnji sa Univerzitetom u Novoj Gorici i fakultetom za primijenjenu ekologiju Futura iz Beograda, kao i Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, 09. i 10. juna u Bihaću je organizirao tradicionalnu konferenciju “5. juni – Svjetski dan zaštite okoliša”.

Pod sloganom “Only One Earth”, konferencija je okupila veliki broj naučnika i stručnjaka iz inostranstva i regiona koji su razmijenili svoja iskustva i nove spoznaje o utjecaju klimatskih promjena i mogućim rješenjima.

Bogat program konferencije uključivao je 32 usmena izlaganja te 48 poster prezentacija iz sljedećih oblasti:

  • Zaštita ekosistema 
  • Okoliš, hrana i zdravlje 
  • Održiva animalna i biljna proizvodnja
  • Upravljanje šumama
  • Upravljanje otpadom
  •  Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije 
  • Pravno- ekonomska regulativa u zaštiti okoliša.
slide 1
Image Slide 1
Image Slide 1
Image Slide 2
Image Slide 3
Image Slide 3
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Kompanija Avcon d.o.o. je prilikom učešća na konferenciji prezentovala rad na temu “Energijska efikasnost u javnim zgradama.”

Energijska efikasnost podrazumjeva provođenje radnji i aktivnosti kojima se na provjerljiv,mjerljiv i procjenjiv način postiže smanjena potrošnja energije. Pri tome je bitno da se postigne željena razina komfora i zadrži postojeća stopa proizvodnje. S obzirom na kritičnu količinu potrošnje energije u javnim zgradama, provođenje mjera energijske efikasnosti može predstavljati priliku za rješavanje problema klimatskih promjena i zagađenja zraka u BiH.

Rad prezentovan na konferenciji “5. juni” donosi kratak pregled postojećih studija, pravnog okvira i glavnih donorskih programa za EE koji postoje u BiH. Nadalje, u radu su predstavljeni načini finansiranja EE projekata i naglašeni su potencijalni benefiti provođenja mjera EE. Na kraju, rad opisuje proces provedbe EE projekata i sažima glavne prepreke koje otežavaju provođenje ovakvih inicijativa u javnom sektoru.

LET’S CONNECT

KONTAKT: +387 (0) 33 645-045

E-MAIL: kontakt@avcon.ba

Branislava Nušića bb/I sprat, lamela B – ulaz B, 71 000 Sarajevo

Radno vrijeme: PON-PET, 09:00 – 17:00h

AVCON BROŠURA